Λίμνη Κρεμαστών

Η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος. Δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1965 από τη συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Η τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έχει χωρητικότητα 4.750.000.000 m³ νερού, βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας της Επισκοπής. Σε άλλο σημείο υπάρχει και η Γέφυρα της Τατάρνας κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι που ενώνει και πάλι τους δύο νομούς. Στη λίμνη Κρεμαστών πραγματοποιούνται καθημερινά πρωί -απόγευμα ξεναγήσεις εν πλω με καραβάκι, δωρεάν, σε διαφορετικές διαδρομές στο πλαίσιο προγράμματος για την ανάδειξη των Ελληνικών Φιόρδ, στο οποίο συμπράττουν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας και οι Δήμοι Αγρινίου, Αγράφων, Αμφιλοχίας και Καρπενησίου για την ανάδειξη της λίμνης των Κρεμαστών. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000.

Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών, ποταμός Αχελώος

            Kremasta Lake bridge.jpg

Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών Ποταμός Αγραφιώτης

Kremaston4.JPG          

Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών Ποταμός Ταυρωπός

Megdovas river 01.JPG      Η ροή του Μέγδοβα προς τη λίμνη Κρεμαστών

Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών Ποταμός Τρικεριώτης

    

Για την κατασκευή της βυθίστηκαν σταδιακά 20 χωριά, οι όχθες της Λίμνης φιλοξενεί απειλούμενα και σπάνια είδη ζώων όπως η βίδρα, ο λύκος, ο χρυσαετός, η νανονυχτερίδα κ.ά.Στο βυθό της λίμνης υπάρχει η εκκλησία της Επισκοπής, ηλικίας 1300 ετών περίπου αλλά και χωριά, που είτε βυθίστηκαν είτε καταστράφηκαν από τους σεισμούς που συνόδεψαν τη δημιουργία της.

Ένα μοναδικό αξιοθέατο που αξίζει ο κάθε επισκέπτης να δει είναι το μονότοξο γεφύρι του Μανώλη, που υπάρχει ακόμη παρά το γεγονός ότι χτίστηκε το 1659. Βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού Αγραφιώτη, μετά το χωριό Κρέντη (42 χλμ. από το Καρπενήσι) και μπορεί ανά περιόδους να βυθίζεται ολόκληρο, παρά τις φθορές του έχει αντισταθεί στο χρόνο. Το γεφύρι του Μανώλη ήταν για περίπου 300 χρόνια το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Ο επισκέπτης μπορεί να το θαυμάσει από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο ή και τον Οκτώβρη ανάλογα με τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις στα βουνά κατά την διάρκεια του έτους. Αποτελεί ένα μικρό θαύμα που στέκεται όρθιο παρά τις φυσικές αντιξοότητες κάτω από τα νερά της λίμνης.

   

 

Το γεφύρι πήρε το όνομα του από τον Ηπειρώτη χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη  ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο χωρίο Δάφνη και ζούσε με τη γυναίκα του. Το ζευγάρι δεν μπόρεσε να αποκτήσει απογόνους έτσι τρία μεγάλα έργα χαρακτηρίστηκαν ως τα παιδία του, ως αγόρι το γεφύρι και ως κόρες οι εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής στη Χρύσω και της Αγ. Παρασκευής στα Βραγγιανά.

Η λίμνη των κρεμαστών έχει χαρακτηριστεί ώς το μεγαλύτερο Τεχνητό έργο της Μεταπολεμικής Ελλάδας, δημιουργήθηκε τη Δεκαετία 50-60 με σκοπό να εκμεταλλευτεί τα ορμητικά νερά του ποταμού Αχελώου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για την εποχή χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο της Ελλάδας. για να γίνει αυτό ήταν απαραίτητη η δημιουργία ανάλογου φράγματος που ονομάστηκε “Βασιλεύς Παύλος”. Με ύψος 160 μέτρα, μήκος 457 μέτρα και πλάτος στη βάση 670 μέτρα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γεωφράγματα της Ευρώπης.

 

Το Φράγμα Κρεμαστών

Το φράγμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα γαιοφράγματα της Ευρώπης και οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 1962 και ολοκληρώθηκαν το 1966 με τη λειτουργία του σταθμού. Την αποπεράτωση του έργου ανέλαβε αμερικάνικη εταιρεία. Το φράγμα είναι κατασκευασμένο από χώμα και χαλίκι, είναι δηλαδή στην ουσία γεώφραγμα και όχι φράγμα από μπετόν. Ο όγκος του είναι 8.130.000 κυβικά μέτρα. Το μέγιστο ύψος του είναι 160 μέτρα και το πλάτος της βάσης ξεκινά από τα 670 μέτρα καταλήγοντας στην κορυφή σε μερικά δεκάδες μέτρα.

Στη βάση τους φράγματος είναι ο Υδροηλεκτρικό Σταθμός Κρεμαστών. Τα νερά της λίμνης οδηγούνται μέσω τεσσάρων αγωγών (με ονομάστική ισχύ 109 MW ο καθένας) στους τέσσερις υδροστροβίλους του σταθμού και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.

Οι αγωγοί βρίσκονται αριστερά του φράγματος στη μεριά της Αιτωλοακαρνανίας. Στην είσοδο των αγωγών υπάρχουν σχάρες για να εμποδίσουν την είσοδο αντικειμένων στους υδροστροβίλους. Η είσοδος των αγωγών με το σταθμό έχουν υψομετρική διαφορά με τον σταθμό να βρίσκεται χαμηλότερα των εισόδων. Αυτή η διαφορά ύψους συναρτήσει και με την τεράστια υδροστατική πίεση προσδίδουν στο νερό δυναμική ενεργεία που μετατρέπεται σε μηχανική στους στροβίλους. Αυτή η ενέργεια λειτουργεί τις γεννήτριες παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια. Το ρεύμα της γεννήτριας έχει ονομαστική τάση 15.750 Volts που ανορθώνεται σε 150.000 Volts.

Ο έλεγχος του σταθμού γίνεται από το Εθνικό Κέντρο Ενέργειας στην Αθήνα. Όποτε υπάρχει ανάγκη στο Εθνικό Δίκτυο τότε ο σταθμός παράγει την ενέργεια που απαιτείται. Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών λειτουργεί ως «υποστηρικτής» και όχι ως βασικός σταθμός συνεχόμενης παραγωγής ηλ. ενέργειας, όπως οι σταθμοί στην Πτολεμαΐδα.

Το φράγμα Κρεμαστών κατασκευάστηκε σε ένα στένωμα της κοίτης του Αχελώου, στο σημείο όπου η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι ο θρυλικός Κατσαντώνης πήδησε από τη μια όχθη στην άλλη, καθώς τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι και γι’ αυτό η θέση λέγεται «ΠΗΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ».

Για την κατασκευή του φράγματος πολλές μελέτες είχαν γίνει. Η πρώτη έρευνα για το φράγμα έγινε μεταξύ του 1918-1921 από τους μηχανικούς Sehn και Dubois, έναν Ελβετό και ένα Γάλλο, για λογαριασμό του Υπουργείου Δημοσίων Έργων.

Το 1938 η αμερικανική εταιρεία Cooper εκπόνησε προκαταρκτική μελέτη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγή αλουμινίου. Το 1941 Γερμανοί καθηγητές συνέταξαν σχετική έκθεση και 1946 η υπόθεση του φράγματος ήλθε και πάλι στην επιφάνεια, μέσω του Υπουργείου Δημοσίων Έργων, ενώ ουσιαστική κινητικότητα επήλθε μετά το 1950.  

Το 1958 η Δ.Ε.Η. έκανε προκαταρκτική μελέτη και την υπέβαλλε στο Διεθνές Ταμείο Δανειοδότησης και Ανάπτυξης, η οποία ολοκληρώθηκε το 1959 και υποβλήθηκε στο ίδιο ταμείο για δανειοδότηση του έργου.

Η μελέτη κατασκευής, η επίβλεψη και η εποπτεία των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων και η μέριμνα αγοράς του κύριου εξοπλισμού ανατέθηκαν με σύμβαση το 1960 στην αμερικάνικη εταιρεία Kaizer.

Για την κατασκευή του έργου εργάστηκαν ως και 3500 άτομα καθημερινώς σε 24ώρη βάση σε τρεις βάρδιες. Δυστυχώς δεν έλειψαν και τα ατυχήματα, 30 θανατηφόρα και εκατοντάδες ελαφρότερα. 

 

νερό στην ελλάδα: ένας ανεκμετάλλευτος ενεργειακός πλούτος που περιμένει - Aquality    Φράγματα - Riverview Project

 

(αντλήθηκαν πληροφορίες από (www.limnikremaston.gr)

 

Λίμνη Κρεμαστών Πως θα πάτε

 

Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  1. Κατευθυνόμαστε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 8.3km φτάνουμε στην τοποθεσία Μπαγασάκι.
  2. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 5.3km φτάνουμε στο χωριό Άνω Καλεσμένο.
  3. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 8.1km περνάμε έξω από το χωριό Καλεσμένο.
  4. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3.3km φτάνουμε στην σιδερένια γέφυρα του Μέγδοβα.
  5. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 1.2km φτάνουμε στο συνοικισμό Παρκιό.

Από το Παρκιό μπορούμε να ακολουθήσουμε τις εξής τρεις διαδρομές:

 

Α Επιλογή Καρπενήσι – Επισκοπή

  1. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 12.6km φτάνουμε στο χωριό Ανατολική Φραγκίστα.
  2. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 29.3km φτάνουμε στο χωριό Επισκοπή και στον προορισμό μας την Λίμνη των Κρεμαστών.

Β Επιλογή Καρπενήσι – Τριπόταμο

  1. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 12.6km φτάνουμε στο χωριό Ανατολική Φραγκίστα.
  2. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3.8km αφήνουμε την ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952 και στρίβουμε δεξιά προς Δυτική Φραγκίστα.
  3. Σε 1.1km φτάνουμε στο χωριό Δυτική Φραγκίστα.
  4. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας και σε 1.9km περίπου στρίβουμε αριστερά προς Γουλαίικα (αν συνεχίσουμε ευθεία πάμε προς το χωριό Κρέντη).
  5. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας και σε 9.3km φτάνουμε στο χωριό Σκαμνιά όπου περνάμε τον Αγραφιώτη.
  6. Από τα Σκαμνιά συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης , σε 2.2km αφήνουμε την Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης και στρίβουμε αριστερά προς Τσούκα.
  7. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας και σε 2km φτάνουμε στο χωριό Τσούκα.
  8. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας κατευθυνόμενοι νότια, σε 8.2km φτάνουμε στο χωριό Τριπόταμο και τον προορισμό μας την Λίμνη των Κρεμαστών.

Γ Επιλογή Καρπενήσι – Γέφυρα Τατάρνας

  1. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3.3km φτάνουμε σε διακλάδωση του δρόμου όπου στρίβουμε δεξιά προς Βίνιανη.
  2. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 0.5km φτάνουμε στο χωριό Νέα Βίνιανη.
  3. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 7.5km φτάνουμε στο χωριό Κερασοχώρι.
  4. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 3km φτάνουμε στο χωριό Κρέντη.
  5. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 7.2km φτάνουμε στο χωριό Σκαμνιά όπου περνάμε τον Αγραφιώτη.
  6. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 6.8km φτάνουμε στο χωριό Λογγίτσι.
  7. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου – Βίνιανης, σε 6.1km φτάνουμε στη γέφυρα της Τατάρνας και τον προορισμό μας την Λίμνη των Κρεμαστών.

 

(αντλήθηκαν πληροφορίες από (www.info-karpenisi.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *